Ryż basmati z curry, cukinią, marchewką i szpinakiem

Ryż jem naprawdę rzadko. Dotychczas przygotowywałam go tylko i wyłącznie z jabłkami albo jako dodatek do zupy pomidorowej. Potrzebowałam jednak odmiany od kasz i makaronów i wykombinowałam takie oto danie:

Ryż z curry, cukinią, marchewką i szpinakiem


Składniki:
Ryż basmati - 1 torebka
1 średnia cukinia
pół marchewki
dwie garście szpinaku
cebula
masło klarowane do smażenia
przyprawa curry

Przepis:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu ( w przypadku basmati 10-11 minut). Na patelni podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i marchewkę oraz trochę wody. Doprawić łyżeczką curry. Gdy warzywa zmiękną dodać szpinak. Na koniec dodać ugotowany ryż, wymieszać i gotowe.

Smacznego!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz